Ναύπλιο

Το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας και πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι μία γραφική πόλη με σπουδαία ιστορική και πολιτισμική παράδοση. Ο χαρακτήρας της πόλης μας ταξιδεύει σε ένα περιβάλλον νεοκλασικής πόλης του 19ου αι.. Κύρια πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός καθώς αποτελεί σημαντικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου με μεγάλη παράδοση και ιστορία αιώνων. Στην πόλη λειτουργεί και εμπορικό λιμάνι που εξάγει κυρίως τα αγροτικά προϊόντα της ενδοχώρας του νομού.

Το όνομά του το πήρε από τον μυθικό ηρώα Ναύπλιο ο όποιος ήταν γιός του Ποσειδώνα και ιδρυτής της αρχαίας Ναυπλίας. Η περιοχή κατοικείται ήδη από την Μυκηναϊκή εποχή όπως μαρτυρούν τα ευρήματα. Στις αρχές του 7ου π.χ. αι. η Ναυπλία είναι ιδρυτικό μέλος της συμπολιτείας της Καλαυρείας και λίγο αργότερα αναφέρεται ως επίνειο του ισχυρού Άργους. Οι Αργείοι μάλιστα θα οχυρώσουν τον 7ο π.χ. αι. την Ακροναυπλία. Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέπτεται τη περιοχή τη ρωμαϊκή εποχή η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Το όνομα Ναύπλιον ή Ανάπλι υιοθετείται τη Βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία η πόλη είναι κέντρο τοπικής Βυζαντινής ηγεμονίας με σημαντικότερο ηγεμόνα το Θεόδωρο Σγουρό.

Η πόλη στα 1210 αλλάζει χέρια περνώντας στους Φράγκους, ενώ το 1388 το Ναύπλιο ανήκει πια στους Βενετούς. Οι νέοι άρχοντες της πόλης θα κάνουν πολλά οχυρωματικά έργα. Σιγά σιγά το Ανάπλι ανακτά το ρολό του και η Γ΄ Εθνοσυνέλευση την ορίζει ως επίσημη πρωτεύουσα της χώρας στις 4 Μαΐου 1827, όμως και πριν το 1827 η έδρα της κυβέρνησης είχε μεταφερθεί στο Ναύπλιο κατά διαστήματα. Ένα χρόνο μετά έρχεται στο Ναύπλιο ο Καποδίστριας όπου δολοφονείται το 1831. Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση τον είχε ορίσει ως προσωρινό κυβερνήτη για επτά χρόνια. Προτεραιότητά του ήταν η ανασυγκρότηση του στρατού και του στόλου έτσι κατάφερε να επεκτείνει τα όρια της χώρας ως την Στερεά Ελλάδα. Ο Καποδίστριας οργανώνει τα πρώτα ελληνικά σχολεία, αναδιοργανώνει επίσης τη διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Ο κυβερνήτης τέλος θα κάνει προσπάθειες να ενισχύσει την γεωργία και θα κόψει το πρώτο ελληνικό νόμισμα τον φοίνικα. Το 1833 ο Όθων φτάνει στο Ναύπλιο και ένα χρόνο μετά γίνεται πρωτεύουσα η Αθήνα. Τέλος το 1862 στο Ναύπλιο ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις για την έξωση του Όθωνα.